Geschiedenis
Een pand met geschiedenis, heden en toekomst.

Een pand met historie


Ons pand aan de Oude Molstraat 30D heeft een lange historie. Al in 1560 stond op deze plek een huis. Oorspronkelijk nog een turf- en houtschuur, werd het pand eind zeventiende eeuw door een speculerende loodgieter verbouwd tot twee ruime woningen.

De Oude Molstraat en omliggende straatjes gaan terug tot de middeleeuwen en behoren tot de eerste straten van de nederzetting Den Haag rondom het grafelijk hof, waarbij het Noordeinde de verbinding met Scheveningen vormde. Het was toen nog slechts een pad door de duinen; een achterafstraatje waar de erven van voorname huizen aan het Noordeinde en de Nobelstraat op uit kwamen. Zo werd in een officieel document uit 1489 het huis ter hoogte van nr. 20 nog aangeduid als ‘Twee stenen cameren bij die stinckput’. Pas in de loop van de zestiende eeuw werden er woningen gebouwd, waar ambachtslieden en lagere ambtenaren hun intrek namen. Dat de straat vroeger een duinpad is geweest is nog steeds terug te zien in de kronkelende vorm. Tot 1592 heette de straat de Gasthuissteeg. De huidige naam komt van de herberg ‘De Drie Mollen’, die aan het begin van de straat, ter hoogte van de Groenmarkt, gevestigd was. Pas wanneer er rond 1620 elders in het centrum nog een Molstraat werd aangelegd, ging men onderscheid maken tussen de ‘Oude’ en de ‘Nieuwe’ Molstraat.

In de Oude Molstraat liep ook de Haagse Beek – oorspronkelijk een oude duinrel die het kwelwater uit de duinen opving – die in de 14e eeuw vanaf Kijkduin gekanaliseerd werd doorgetrokken naar deBij de entrée van Restaurant Harpoon – bij binnenkomst links – bevindt zich een oude waterput, waaronder nog steeds de Haagse Beek onder de huizen doorstroomt.

Voorname families, zoals Van Renesse en Dellon, woonden generaties lang op nummer 32, terwijl nummer 30 verhuurd werd. In 1747 werd het woonhuis in opdracht van Adriaan Wittert van Valkenburg verbouwd en uitgebreid met een tweede verdieping en de prachtig versierde entree en werd de fraaie gevel in Louis XIV-stijl aangebracht, die het pand nog altijd siert.

In 1892 vestigde slijterij en distilleerderij Cornerell zich op nummer 20-22. De wijnhandel werd in 1902 overgenomen door Wilhelm Richters en doordat de zaken goed gingen werden al snel pandjes in de buurt aangekocht, waaronder ook de nummers 30-32, die voor drankopslag werden gebruikt. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de twee rechter beneden vensters plaats moesten maken voor een inrijpoort. Dit maakte het makkelijker om de wijn en de cognac te vervoeren die in de kelder opgeslagen was.

Nog altijd bevinden zich in de kelders van nummer 32 zeven grote houten wijnvaten en andere attributen van de distilleerderij. In het huidige café Proeflokaal Het Gulle Gasthuys op nummer 20 staan nog enkele klassieke stookketels.

In 1975 stopte Richters haar activiteiten werden de panden gekocht en opgeknapt door Stadsherstel. Met de oprichting van Restaurant Harpoon in 2021, liet eigenaar Jeroen Kuiper een van de kelders in ere herstellen en werd er een wijnkelder ingericht. De oorspronkelijke stenen keldertrap leidt naar de 16e eeuwse kelder met twee traveeën met ribloze kruisgewelven. De oude distilleerderij aan de achterkant heeft nu plaats gemaakt voor meerdere ateliers. Het pand staat op de Monumentenlijst.

Dat de panden aan nummers 30 en 32 ooit bij elkaar gehoord hebben, is nog altijd terug te zien. Zo bevindt de keuken van Restaurant Harpoon op nummer 30 zich eigenlijk in het pand van nummer 32.

Tegenwoordig vormt de Oude Molstraat samen met de Molenstraat, de Papestraat, de Juffrouw Idastraat en de Annastraat het bruisende Haagse Hofkwartier. De naam van het verwijst naar z’n nauwe band met het hof en Paleis Noordeinde in het bijzonder. De Oranjegeschiedenis van het Noordeinde begint in 1591 als Louise de Coligny, weduwe van Willem van Oranje, er haar intrek neemt.

Het historische Hofkwartier grenst aan Paleis Noordeinde en wordt gekenmerkt door exclusieve winkeltjes, hotels, cafés, ateliers en restaurants. Vanwege het autovrije karakter van de buurt, is deze ideaal om rond te lopen, een hapje te eten en gezellig te borrelen. Bij Harpoon bijvoorbeeld!  

Bronnen:
- Stadsherstel Den Haag
‍- Hofkwartier Den Haag
‍- Piet Bogaards,
Stadsherstel deel 6: De Oude Molstraat, van duinpad tot Haags DNA
 
RESTAURANT HARPOON
NIEUWSBRIEF
Bedankt! U bent succesvol ingeschreven.
Er is een fout opgetreden. Controleer het adres en probeer het opnieuw.